Ministeri Hyssälän Eläkefoorumilla on paljon selvitettävää
Viimeisimpien uutisten ja mm. Ylen MOT- ohjelman johdosta 12.3 illalla, jossa keskusteltiin työeläkerahastojen tason romahtamisesta noin 22.0 mrd:lla eurolla, ei kysymyksessä ole pikkuasiat. Tuossa ohjelmassahan Ilmarisen Timo Ritakallio ja Eläke-Fennian edustaja, kansanedustaja Eero Lehti halusivat vielä puolustella pörssipelissä tapahtunutta epäonnistumistaan eläkekonsultti / vakuutusmatemaatikko Olli Pusan ja europarlamentaarikko Esko Seppäsen arvostelua vastaan. Noiden rahastojen arvohan tipahti reilussa vuodessa yli 122 mrd:sta hieman yli 100 mrd:n euroon.
Eräs keskeinen keskusteluaihe oli, että voidaanko työeläkerahoja sijoittaa edelleen kaiken sääntelyn ja valvonnan ulkopuolella oleviin hedge- eli suojarahastoihin, vaikka mm Euroopan keskeisimmät talousasiantuntijat ovat pitäneet niiden toimintaa yhtenä merkittävänä syynä vallitsevaan talouslamaan ja epävarmuuteen. Ritakallio ja Lehti tuntuivat pitävän sitä edelleen mahdollisena, vaikka Pusa ja Seppänen katsoivat tuon toiminnan hyvin kyseenalaiseksi rahastoja koskevan lainsäädännön perusteella.
Nyt pitäisikin tuon työssäoloajan jatkamisen lisäksi puhua myös siitä, että miksi varsinaisia eläkeläisiä ei hyväksytä yhdeksi keskustelukumppaniksi arvioitaessa jatkotoimenpitietä rahastojen määrän turvaamiseksi?
Tämä mahdollisuushan on tarjottu tuossa em. Eläkefoorumissa, jossa on EETU edustamassa eläkeläisjärjestöjä, mutta tuo vaikutusmahdollisuushan on hyvin rajallinen esillä olleeseen kolmikantaneuvotteluun verrattuna. Kysymyshän on aivan samalla tavalla rahojen aikaisemmista maksajista kuin nyt neuvottelupöytään tulevista EK:n ja ammatiyhdistysliikkeen edustajista.
Jos meille eläkeläisille työsuhteen perusteella kertyneitä eläkepalkkarahoja aiotaan käyttää edelleen pörssipelirahoina, niin jo perustuslain ja yhdenvertaisuuslain mukaan meidän pitäisi olla mukana päättämässä pelisäännöistä ja muusta rahojemme käyttöön liittyvästä.
Tuo varsinainen eläkkeelle siirtyminen ja töissä jaksaminen on siinä määrin henkilökohtainen asia, että siihen pitäisi jokaisella olla mahdollisuus vaikuttaa siten, että pystyisi vielä jollakin lailla terveenä nauttimaan eläkevuosista. Nykyisellä työtahdillahan näyttää jo pelkkä eläkkeellepääsy jäävän vain haaveeksi ja jos pääsee, ei monikaan ilman lääkärinapua selviä.
sunnuntai 15. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)