Etelä-Savon alue
käsittää yhteensä kolme kaupunkia ja viisitoista kuntaa.
Kun katsotaan esim. vaalipiireittäin E-Savon painoarvoa valtakunnan politiikassa, on täältä vain kuusi kansanedustajaa, joista kolme Mikkelin kaupungista. Muut kolme edustajaa ovat Joroisista, Kerimäeltä ja Pertunmaalta. Yhtä vähän tulee kansanedustajia vain Pohjois-Karjalan vaalipiiristä. Kahdesta muusta alueen kaupungista ei nykyisessä eduskunnassa ole yhtään edustajaa.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että väestön jatkuva väheneminen johtaa vääjäämättä koko alueen painoarvon kevenemiseen aluepolitiikassa. Tämä näkyy ja tuntuu mm liikenneväylien rahoituksen ja suunnittelun sektorilla, josta viimeaikoina on kannettu erityistä huolta.
Väestön vähäisyydestä johtuen myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tasapuolinen järjestäminen kaikille alueen asukkaille on tuottamassa entistä suurempia vaikeuksia.
Viimeisimpänä hankkeena näiden palvelujen osalta on esitetty Mikkelin seudulla ns Mainio- hanketta, joka kunnallisena liikelaitoksena tulisi vastaamaan ko asioiden hoidosta.
Hanke on jo alkumetreillä joutunut monenlaisen arvostelun kohteeksi, vaikka hankevastaavat pitävätkin sitä valtiovallan antamien linjausten ja olosuhteista tulevien tarpeiden mukaisena.
Toinen merkittävä hanke on kahden seudulla toimivan energiayhtiön muuttaminen yhdeksi yhtiöksi, josta on jo hanketta suunnitelleen työryhmän esitys.
Myös tämä hanke on yllättäen joutunut ristiriitaisten näkemysten kohteeksi ja mikäli sopua ei löydy, saattaa hanke kariutua keskeiseen riitelyyn.
Mikkelillä onkin nyt keskeinen merkitys näiden kahden hankkeen luotsaamisessa, koska sillä on ns. vetovastuu.
Nyt tarvitaankin erityistä osaamista ja malttia näiden hankkeiden jatkokehittelyssä, että voitaisiin saada väestö kokemaan olonsa turvalliseksi ja mielekkääksi seudulla, joka mm. luonnon olosuhteiltaan on ihanteellinen ja etäisyydeltään sopiva ajatellen maan eteläosien tiuhaan asutettuja taajamia.
Parhaiten tässä voinee onnistua vain avoimilla ja luottamusta herättävillä keskusteluilla seudun kuntien ja kaupungin nykyisten päättäjien kesken.
Jos tässä ei onnistuta, saattaa seuraavissa vaaleissa olla ehdokkaita eduskuntaan entistä vähemmän ja aluepoliittinen painoarvo kevenee edelleen.
tiistai 2. helmikuuta 2010
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)