maanantai 9. heinäkuuta 2012

ELÄKERAHASTOT TODELLINEN TUKI

Parhaillaan käytävissä eräiden EU-maiden laina- ja velkojen maksukykyä koskevissa neuvotteluissa on Suomi joutunut silmätikuksi, kun sen edustajat eivät ole katsoneet voivansa osallistua talouttaan huonommin hoitaneiden maiden velkojen maksuun ilman vakuuksia.
Se, että Suomi ei ole vielä samassa asemassa noiden kriisivaltioiden kanssa, johtuu yksinomaan siitä, että valtio voi saada muita edullisemmalla korolla lainaa esittämiensä vakuuksien turvin.
Valtio on ilmoittanut vakuutena "sosiaaliturvarahastot"- nimikkeellä nykyiset työeläkerahastot, jotka 30.3.2012 olivat noin 144,4 mrd. Muut säätiöiden ja eläkekassojen rahastot lisättynä lienee kokonaisarvo yli 150 mrd.  Valtion lainojen yhteismäärä on noin 90 mrd / yli 16000 euroa asukasta kohti. Vakuudet siis kattavat edelleen lainat, mutta ovat kuitenkin täysin yksityistä omaisuutta, joka on tarkoitettu eläkkeiden eikä valtion velkojen maksuun.
Toivottavaa onkin, että noita vakuuksia ei nyt jouduta käytännössä realisoimaan valtion lainoja hoidettaessa.
Tämän mahdollisuuden varalle säädettiin keväällä uusi vakavaraisuuslaki, jolla ensi vuoden alusta turvataan rahastojen arvon säilyminen. (HE9/2012)
Kaikki tämä on tapahtunut rahastojen todellisia omistajia eli eläkeläisiä kuulematta.
Kysymyksiin, että onko tämä järjestely ollut perustuslain mukaista, ei toistaiseksi ole haluttu vastata.
Tulevia kuntavaaleja varten ja valmisteilla olevan vanhuspalvelulain säätämisen yhteydessä eläkeläisten tulisikin asettaa kysymyksiä rahastojen tilasta ja niiden hyödyntämisestä siten kuin niiden käytöstä on alun alkaen sovittu ja rahastojen hoitoa koskeva lainsäädäntö vahvistettu.
Kuntien  palvelutuotannon ylläpitäminen on jatkossa aina vain enemmän taloudellinen kysymys, jonka ratkaiseminen onnistuu paremmin, jos eläkeläisille aletaan maksaa eläkkeitä entistä oikeuden mukaisemmin luopumalla mm. taitetusta indeksistä. Eläkeläisten ostovoiman kasvaessa lisääntyvät myös kuntien verotulot ja vähennetään paineita verojen korottamiseen.
Tähän saakka ovat rahastot vain paisuneet eläkeläisten kustannuksella ja nyt noita rahastoja hyödynnetään ottamalla valtiolle lainaa, jolla tuetaan EU:n kriisivaltioiden taloutta.
Ihan perustellusti voi kysyä, että mitä järkeä tässä on ja kuinka kauan tätä voidaan jatkaa?