keskiviikko 19. elokuuta 2009

KETKÄ RAHOITTAVAT SEURAAVAT VAALIT ?

Vaalirahoitus vaikeutuu, tuleeko seuraavana nettivaalit?

Nyt, kun edellisten vaalien rahoitussotkuja on selvitelty mediassa ja poliitikkojen keskuudessa monipuolisesti, tulee mieleen, että ketkähän ovat ja millä perusteilla rahoittamassa seuraavia vaaleja. On selvää, että ehdokkaan oma varallisuus ja omien varojen käyttövalmius tulee olemaan entistä merkittävämpi, koska ilmoitus rahoittajista joudututtaneen tekemään entistä perusteellisemmin.
Tarastin työryhmän ehdotuksella tulee tietenkin olemaan ratkaiseva merkitys käytännössä, mutta jo nyt on poliittinen päätöksenteko ja asioiden "junailu" kokenut niin tuntuvan kolauksen, että se ei voi olla vaikuttamatta negatiivisesti ihmisten suhtautumiseen politiikkaan ja poliitikkojen puheisiin yleensä.
Saattaa olla, että lehdistö joutuu toteamaan haluttomutta ilmoitteluun, kun niiden taholta on voimakkaasti tuotu esille "rahoituspaljastuksia". Juuri noilla rahoillahan on paljolti maksettu lehti-ilmoituksia vaaleissa ja nuo rahat ovat käytännössä myös oleellisesti hyödyttäneet lehdistöä.
Seuraavissa vaaleissa saattaakin olla entistä suurempi merkitys netti-ilmoittelulla ja mainostamisella yleensä, koska sitä aletaan käyttää jatkuvasti enemmän ja kustannukset lehti-ilmoitteluun verrattuna ovat minimaaliset. Näin ollen rahoitustarvekin on vähäisempi ja ehdokkaat voivat seikkaperäisemmin tuoda esille omia näkemyksiään vaalikoneiden kautta.
Johtaako tämä sitten taas operaattoreiden kosintaan ja "kytkykauppoihin", on sitten kokonaan toinen juttu ja jää nähtäväksi.

Ei kommentteja: