Paljon parannettavaa!
Eri tahojen kesken päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että työeläkemaksu voi pysyä ennallaan, vaikka sosiaalitupon mukaan maksua olis pitänyt korottaa ensi vuonna 0,4%.
Käytännössä tämä oli mahdollista siksi, että työkyvyttömyyseläkemaksuja on kertynyt liikaa ja maksuja joudutaan palauttamaan palkansaajille ja työnantajille ensi vuonna.
Kaiken kaikkiaan on työeläkemaksuja peritty siinä määrin, että eläkeläisten määrän lisääntymisestä huolimatta rahastot ovat paisuneet jatkuvasti vuoden 2008 romahdusta huomioimatta.
Lokakuun lopun tilannetta ei Tela (Työeläkerahastojen edunvalvoja) ole vielä ilmoittanut, mutta taso lienee tällä hetkellä lakisääteisten yhtiöiden osalta noin 145 mrd ja sen lisäksi eläkesäätiöiden ja kassojen varallisuus noin 5.0 mrd, eli yhteensä pyöreät 150 mrd euroa. Vuosi sitten 10mrd vähemmän.
Työeläkemaksu perustuu aina työsuhteeseen, jonka perusteella työnantaja maksaa edelleen tuon sovitun 22,8% ja työntekijät, 18-52 vuotiaat 5.15% sekä yli 53 vuotiaat 6.50%.
Lisäksi on työkyvyttömyysvakuutusmaksu 0,6% ja sairausvakuutusmaksu 2,04 % palkkasummasta.
Maksut yhdistettynä summat ovat tuntuvia ja kertyvien varojen ohjailusta vastaavat yhtiöt oloissamme massiivisen omaisuusmassan haltijoita.
Nyt onkin ilmennyt, että noiden yhtiöiden taholla on rahastojen omistajien, eli eläkeläisten rooli haluttu jättää vähemmälle ja pääasiaksi on muodostunut rahastojen kasvattaminen ja sijoitusliiketoiminnan harjoittaminen. Rahastoja koskevaa lainsäädännöstä poiketen on käytetty huomattavia summia (satoja miljoonia) erilaisiin palautuksiin työnantajille ja muihin liiketoimiin, joihin valtiovaltakin on joutunut kiinnittämään huomiota.
Vaikka kaikki tämä on ollut tiedossa, ei nykyisessä hallitusohjelmassakaan haluta puuttua työeläkejärjestelmää koskevaan lainsäädäntöön muutoin kuin yleisen valmistelun osalta. Suora lainaus ohjelmasta: "Lainvalmistelun keskittämisellä ei tavoitella muutoksia julkisen ja yksityisen sektorin työeläketurvan toimeenpanomalleihin, rahoitukseen, sijoitustoimintaan ja muihin vastaaviin seikkoihin".
Kun nyt on entistä enemmän tullut esille eläkeläisten talousongelmat ja kuntien voimattomuus vastata palveluhaasteisiin, on monella tavalla ristiriitaista ja outoa, että työeläkerahastoja aikanaan kartuttaneille eläkeläisille ei anneta mahdollisuutta lainsäädäntöä muuttamalla puuttua tilanteeseen.
Nykyisen laajapohjaisen hallituksen puitteissa siihen olisi täydet mahdollisuudet, jos vain tahtoa löytyy. Ellei tuota tahtoa nyt löydy, eivät seuraavat eduskuntavaalit ole kovin kaukana ja noin 1.4 miljoonan eläkeläisen vaalikäyttäytyminen voi olla hyvin yllättävää.
torstai 15. marraskuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti