Ikäsyrjintä pysäytettävä, eläkeläiset ohjaamaan eläkerahastojen käyttöä!
Prof. Sirkka-Liisa Kivelä kävi Mikkelissä 22.9.2011 luennoimassa seurakuntakeskuksen täpötäydelle salille, kuinka hyvinvointivaltiomme ei ole pystynyt poistamaan ikäihmisiin kohdistuvaa syrjintää. Noin puolitoista tuntia kestävän luentonsa aikana Kivelä perusteli näkemystään hyvin konkreettisilla esimerkeillä käytännön elämästä, johon hän lääkärinä ja tutkijana on törmännyt.
Asiantilan korjaamiseksi on perustettava vanhusasiavaltuutetun virka ja saatettava pikaisesti voimaan edellisessä hallituksessa valmisteilla ollut vanhuspalvelulaki.
Samalla Kivelä korosti sitä, että vanhuspalvelun piirissä ei liian pienen henkilöstön lisäksi ole riittävästi oikeaa tietoa ja geriatriaan erikoistuneita lääkäreitä. Resursseja voidaan vaikka vähentää, jos asiat osataan hoitaa oikein ja asenne on kohdallaan.
Ikäihmiset itse osaavat monessa tapauksessa selvitä pidempään, jos tarvittava hoito ja apu on oikeaikaista ja osaavaa. Perustana hoidossa on oltava normaalin elämän jatkaminen, eikä ilmenevien poikkeavuuksien hoitaminen lääkkeillä ja esim psyykelääkkeillä, joihin tiedon puuttuessa turvaudutaan liian usein.
Kun vanhusten hoidon järjestäminen käytännössä on kuntien vastuulla ja kuntien taloudelliset resurssit ovat monien muiden paineiden kohteena, tulisi eläkeläisten nyt kiinnittää entistä enemmän huomiota eläkepäivien varalle säästettyjen eläkerahastojen ohjailuun.
Tähän tarjoaakin hyvän mahdollisuuden nykyinen hallitusohjelma, jonka mukaan "Varmistetaan, että eläkkeensaajien edustus on mukana yhteistyössä" jossa selvitetään työeläkeindeksijärjestelmän mahdollisia muutostarpeita.
Tähän saakkahan eläkeläiset eivät ole voineet mitenkään vaikuttaa eläkepäiviä varten säästämiensä rahojen käytön ohjailuun ja se on koitunut hyvin kohtalokkaaksi eläkkeen ostovoiman kannalta. Rahastoja on haluttu kasvattaa mm "eläkepommin" pelossa ja myös sijoitusmielessä kaiken valvonnan ja sääntelyn ulkopuolella kuten esim hedge-rahastot, joiden arvo 30.6.2011 oli noin 5,5mrd euroa / 3,9 % työeläkerahastojen kokonaisarvosta / 145 mrd euroa.
Kun kunnat yleensä ovat tietoisia puutteista ja haluaisivat järjestää palveluja, törmätään eläkeläisten rajalliseen ostovoimaan, joka estää käytännössä niiden käytön.
Nyt onkin ikäihmisten ja eläleläisjärjestöjen syytä puhaltaa yhteen hiileen ja saada käyntiin arvokeskustelu, joka palvelee myös tulevien eläkeläisten tarpeita.
lauantai 1. lokakuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti