Kohtuuttomat kustannukset!
Hyvinvointivaltion toimintoja ja valtion kohtuullisia korkomenoja tukeva työeläkejärjestelmä on hallinnoltaan hajautettu neljäntoista eri työeläkeyhtiön toiminnaksi.
Tela on puolestaan noiden yhtiöiden yhteinen edunvalvontajärjestö, joka on toukokuussa 2012 hyväksytyn strategiansa mukaan keskittymässä tuon hajautetun järjestelmän tukemiseen ja edelleen kehittämiseen. Tämä kaikki tapahtuu työpalkkojen yhteydessä perittävillä eläkemaksuilla ja rahastojen tuotoilla.
Järjestelmän osakasyhtiöiden ja keskusjärjestön henkilöstö nielevät palkkaus- ja hallinto- ym kuluina yli 500 milj. euroa vuodessa. Tähän kustannustasoon on mm Eläturvakeskuksen palkkaama ulkopuolinen asiantuntija prof. Keit Ambachtsheer kiinnittänyt huomiota. Kulut ovat vakuutettua kohti peräti 48 euroa korkeammat kuin hänen vertailuvaltioissaan.
Kun vakuutusten piirissä on noin 3.6 milj vakuutettua, ovat kulut yli 170 (172,8) milj euroa korkeammat kuin muualla. Tuo rahamäärä on pois eläkeläisiltä, joiden eläkkeitä ei juuri valmistuneen indeksityöryhmän raportin mukaan ole syytä tarkistaa muuttamalla vuonna 1996 käyttöön otettua eläkeläisten ostovoimaa heikentävää taitettua indeksiä.
Toinen hajautetusta järjestelmästä johtuva, eläkkeiden maksuun tarkoitettua varallisuutta pienentävä seikka on se, että eläkeyhtiöt käyttävät keskinäiseen kilpailuun asiakkaista ns. asiakashyvityksinä pyöreät 200 milj euroa vuodessa. Työeläkemaksu on kaikille työnantajille lakisääteisesti sama, mutta yhtiöiden keskeinen kilpailu asiakkaista on johtanut toimintaan, joka jatkuvasti kuluttaa varoja muuhun kuin eläkkeiden maksuun. Nykyinen Telan johtaja Suvi-Anne Siimes on mm todennut, että "varat on tarkoitettu vain eläkkeiden maksuun, niitä ei pidä käyttää muuhun".
Näistä asiakashyvityksistä ja palautuksista oli tarkoitus luopua syksyllä 2008 pikaisesti laaditun vakavaraisuuslain säätämisen yhteydessä, mutta "jostakin syystä" tämä jäi kirjoittamatta lakiin ja kilpailu asiakasyrityksistä jatkuu edelleen eläkeläisten kustannuksella.
Kun nyt tuo indeksityöryhmän laaja raportti on lausuntokierroksella, olisi luontevaa arvioida myös eläkeyhtiöiden toimilupajärjestelmää ja katsoa, voidaanko hallintokuluja keventää keskittämällä hallinto esim. kahdelle yhtiölle, jotka olisivat julkisen ja yksityisen sektorin eläkeasioita hoitavat yhtiöt?
sunnuntai 13. tammikuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti