sunnuntai 7. syyskuuta 2008

TASAPAINOTETAAN TALOUTTA

KUN RAHAT EIVÄT RIITÄ,

ovat kaupungin taloudesta vastaavat joutuneet arvioimaan entistä kriittisemmin syitä, että mistä tämä johtuu?

Syitä on tietenkin monia, mutta yksi keskeisimmistä lienee se, että on käytetty liikaa velkarahaa huonosti tuottaviin kohteisiin.

Myös pankit ovat katsoneet, että kaupunki on varma velanmaksaja ja ovat puolestaan lainanneet rahaa "hyvälle asiakkaalle" lähes aina kun se on sitä pyytänyt. Totuushan on se, että pankit tekevät ensisijaisesti tulosta hyvillä ja pitkäaikaisilla laina-asiakkailla, eli siis velan korolla.

Ettei kaupunki jatkossa joutuisi talouden hoidosta selvitystilaan, on ollut pakko
etsiä ja valita vähiten kaupungin normaalitoimintoja häiritsevät menetelmät tasapainon saavuttamiseksi. Näinhän on tehtävä myös yksityistaloudessa, jos aikoo välttää ulkopuolisen puuttumisen asioiden hoitoon ja lähitulevaisuudessa häämöttävän katastrofin. Vielä jonkin aikaa sitten kaupungin antolainauskorot kattoivat ottolainauksen menot, mutta nyt tuo tilanne on alkanut muodostua todella uhkaavaksi.

Kun jatkossa arvioimme kaupungin onnistumista menetelmien valinnassa ja onnistumista talouden tasapainottamisessa, on syytä jokaisen peilin ääressä kysyä, että kuinka itse on tähän tilanteeseen vaikuttanut ja aikoo vaikuttaa?

Itsehän olemme päättäjät valinneet uskoen, että he parhaan kykynsä mukaan hoitavat yhteisiä asioita. Myös sillä, mitä ja millä perusteella itse haluamme kaupungin omaksi parhaaksemme tekevän, on jatkossa entistä suurempi merkitys.

Kun arvioimme kaupungin tulomoudostusta, ovat keinot suhteellisen rajalliset.
Verotuksen lisäksi on nyt syytä arvioida tarkkaan muut tulolähteet ja niiden säilyttämismahdollisuus. Jos nyt ns "pakkotilanteessa" yritetään "kaupitella" hyvin tuottavia omaisuusosioita, ovat ostajat tästä tietoisena haluttomia maksamaan mahdollisimman hyvää hintaa, vaan käyttävät hyväkseen tätä tilaisuutta. Hyvä esimerkki tästä on energialaitoksen myynti, jonka tulosta moni olisi halukas jakamaan, jos vaan saa siihen tilaisuuden.

Kaupunki puolestaan saa hetken helpotuksen, mutta ei pääse lähinnä lainsäädännöstä johtuen mitenkään eroon alati lisääntyvistä velvotteistaan meitä kaupunkilaisia kohtaan, vaan edessä on vääjäämättä veroruuvin kiristäminen entistä kireämmälle, kun muut tulolähteet on realisoitu.

Nyt onkin entistä suurempi merkitys sillä, että kuinka korkealle me kaupunkilaiset haluamme "riman" asettaa palvelutarjonnassa ja millä perusteilla. Mitä voimme itse tehdä ja mikä oikeasti kuuluu kaupungille?

Tästä on syytä vaihtaa mielipiteitä nyt vaalien lähestyessä ehdolla olevien kesken, että löydetään tasapainottamiseen se kestävä ja mahdollisimman oikeudenmukainen taso.

Ei kommentteja: